HTML

Hurrá! Csatornázunk!

Magyarország sok településén lezárult már, épp most folyik vagy éppen előkészületben van a szennyvíz-elvezetési és tisztítási program. Számításaim szerint ez több százezer családot érint, minisztériumi szerint közel 800.000 bekötés várható. Ha van érdekes történeted bármely programról, küld el emailben: csatornazasbloghu@gmail.com!

Friss topikok

Kritikus ponthoz közelítenek a környezetvédelmi projektek

2009.09.04. 08:59 Simó Károly

A Világgazdaság mai cikkjében arról ír, hogy egy tegnapi konferencián áttekintették a KEOP-ból finanszírozott projektek helyzetét és elég érdekes tények látta napvilágot.

Olvasható, hogy a kormány által jóváhagyott nagyprojektek közül eddig három árvízszintcsökkentő tározói beruházás, három szilárdhulladék-lerakós rekultivációs fejlesztés, valamint öt szennyvíz- és csatornázási program támogatásának a kérelmét továbbították Brüsszelbe jóváhagyásra.

Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Környezet és energia operatív programjának (KEOP) 2007–13-as kerete 1050 milliárd forint. Ebből eddig csaknem 1000 milliárd van lekötve elvileg, főleg a már említett nagyberuházásokra.

Forrás: a KVM Fejlesztési Igazgatósága, Világgazdaság Online
(KEOP, konstrukciók szerint, 2007-től, darab)
Egészséges, tiszta települések 470
(hulladékgazdálkodás, ivóvízminőség-javítás, szennyvízkezelés)  
Vizeink jó kezelése 208
(rekultiváció, kármentesítés, árvízvédelem, diagnosztika)  
Természeti értékeink jó kezelése 145
(erdei iskola, élő és élettelen természeti értékek megőrzése)  
Fenntartható életmód és fogyasztás 285

 

Én nem hiszem, hogy pénzeket veszítene az ország, de a kezdeti hurráoptimizmus után talán kijózanítólag hangzott egy-két tény, adat közlése valamint az, hogy milyen ütemeben halad a kétfordulós projektek kidolgozása.

Talán ennek következménye, hogy apróbb módosítások lesznek a hírek szerint várhatóan az Operatív Program pénzügyi ütemezésében. De ez remélhetőleg csak időbeni átütemezést jelent, a források nem csökkennek. Idén várhatóan 20 milliárd lesz a kifizetés, jövőre olyan állapotban kellene lenniük a projekteknek, hogy 170 milliárd forintot ki lehessen fizetni rájuk (azaz lezárult közbeszerzések és elvégzett munkák ellenértékét). Ahogyan elnézem a zajló közbeszerzéseket, ez meglehetősen ambiciózus célkitűzés.

Az is érdekes kérdés, hogy jól végiggondolták-e sok önkormányzatnál, hogy képesek-e kidolgozni és második fordulóban sikerre vinni projektjüket. Nemrég egy agglomerációs település (kevesebb , mint 2.000 LE) projektjéről ismertem meg részleteket és elborzadtam, menniyre felelőtlenek voltak a település vezetői, mennyire nem gondolták végig, milyen lehetőségeik vannak és mit is akarnak.

További kérdések, hogy képesek lesznek-e finanszírozni az önrészt és félő, hogy Magyarországon még nincs akkora szellemi-szakmai kapacitás a környezetvédelemben, amekkora a KEOP keretének gyors és hatékony felhasználásához szükséges projektek kidolgozásához kellene.

Tanulságos mondatok a tudósításból a következők: "Volt a kezünkben olyan szennyvízprojekt, ahol a tervezés során kifelejtettek a fejlesztésekből 24, a település különböző részein lévő utcát, s az is előfordult, hogy az elénk letett anyagból egyértelműen kiderült: a tervező sohasem járt az adott környéken".

Úgy érzem, ott lóg a levegőben hogy az első forduló projektek közül néhány elvérzik a második fordulóban. Nem irigylem azokat a polgármestereket, akik korábban nagy örömmel bejelentették projektjeiket és nem kapnak majd támogatást.

Fontos tanulságokat lehetett olvasni a beszámolóban közbeszerzési törvény okozta galibákról is (erről én is írtam itt).

De mindezek ellenére a program maga hatalmas lépés lehet Magyarország számára.

Szólj hozzá!

Címkék: eu program pályázat fejlesztés környezetvédelem keop hulladékgazdálkodás kvvm operatív nagyprojektek szennyvízkezelés ivóvízminőség javítás rekultiváció

A bejegyzés trackback címe:

https://csatorna.blog.hu/api/trackback/id/tr641359377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása