HTML

Hurrá! Csatornázunk!

Magyarország sok településén lezárult már, épp most folyik vagy éppen előkészületben van a szennyvíz-elvezetési és tisztítási program. Számításaim szerint ez több százezer családot érint, minisztériumi szerint közel 800.000 bekötés várható. Ha van érdekes történeted bármely programról, küld el emailben: csatornazasbloghu@gmail.com!

Friss topikok

Útlezárások, ideiglenes úthelyreállítások, vitarendezés - Nagykanizsán

2012.08.18. 09:53 Simó Károly

Egy kicsit olvasgattam a neten a nagykanizsai szennyvíz beruházás problémáiról. Őszintén megmondom: így kívülről nézve is sok mindent megértek abból, amit a sajtócikkek nem írnak le. Nem ismerem személyesen a nagykanizsaiakat, csak a problémákra ismerek rá az érdi hasonló beruházás kapcsán.

Egy-egy ekkora beruházásnál, ahol több száz ember dolgozik, mindig akad olyan, aki nem végzi rendesen a munkáját. Ezen kell és lehet is változtatni. Kérdés, hogy mennyi a belátás az érintettek részéről?

Vita a lakók és kivitelezők között: http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20120604_felfordulas

Ideiglenes úthelyreállításra panaszkodnak a lakók: http://zalaihirlap.hu/hirek/20120719_nagykanizsa_szennyviz_rekonstrukcio

Lezárások okoznak forgalmi akadályokat: http://zalaihirlap.hu/hirek/20120804_nagykanizsa_kaosz

Közlekedési szakember hiányra panaszkodnak - csak a cikk végén tudja elmondani a felelős, hogy van ilyen, csak ez sem tud mindent megoldani: http://zalaihirlap.hu/hirek/20120804_nagykanizsa_kaosz

Persze, felmerül a kérdés, hogy mi van az ütemezéssel? Biztos vagyok benne (annélkül, hogy konkrétumot tudnék), hogy ott is van ütemezés, amely napra pontosan tartalmazza az adott utcák beosztását, azonban az élet felülírja ezt, mert a sorban következő utcák esetén hol gyorsabban, hol lassabban lehet haladni és az is elképzelhető, hogy párhuzamosan több brigádot lehet beállítani vagy éppen kevesebbet, mert más településre viszik el a csapatokat... Ezért az "ütemezés" hétről-hétre változik és nem könnyű követni.

Mindenesetre - így ismeretlenül is - szurkolok a nagykanizsaiaknak is, hogy sikerrel járjanak, párbeszéddel találják meg a megoldásokat a felmerülő problémákra és legyen türelmük ahhoz, hogy végigcsinálják ezt a hatalams beruházást! :)

Szólj hozzá!

A tápiósági projektet is elfogadta az EU Bizottsága!

2011.04.24. 08:51 Simó Károly

Meg tudom érteni azt az érzést, amit a tápióságiak érezhetnek a brüsszeli jóváhagyás hallatán! :)

Amint a projekt oldalán olvasható hírből kitűnik, közel egy évet tartott a brüsszeli jóváhagyás. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly nyújtotta be a Bizottsághoz a támogatási kérelmet az európai uniós társfinanszírozás érdekében. A beruházás összköltsége mintegy 29 milliárd forint. Ebből az unió több mint 24 milliárdot finanszíroz. Az önrész finanszírozását saját forrásból biztosítják a települések, amelyek forrása víziközmű társulati tagok érdekeltségi befizetése. A projekt gazdája a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás. Az üzemeltető a társulás tulajdonában lévő vállalat, a Káta-Hydro Kft. lesz.

A projekt nagy területi kiterjedésű, húsz önkormányzat területét, több mint 70 ezer lakos mindennapi életét érinti közvetlenül.

Szólj hozzá!

Címkék: eu csatorna szennyvíz jóváhagyás nagyprojekt tápióság brüsszeli

Beszélgetés velem a Kossuth Rádióban a szennyvízcsatornára rákötésekről :)

2011.03.27. 19:17 Simó Károly

Meghívtak egy beszélgetésre holnap reggel a Magyar Rádió Kossuth adóján. A reggel 9-kor kezdődő műsorban ("Napközben") szó lesz az érdi csatornázási programról, az országosan érvényes szabályokról a rákötések terén.

Ennek kapcsán néztem rá erre a blogomra és rájöttem, hogy egy kicsit elhanyagoltam az utóbbi időben! :) De készítek egy ütemtervet és körülnézek az országban: hol meddig jutottak és milyen problémákkal szembesülnek, azokat hogyan oldják meg.

A következő hónapokban tehát újrakezdés! :)

Szólj hozzá!

Simontornyán is csatornáznának

2010.08.10. 08:12 Simó Károly

Hm... Annyira jellemző, tömören összefoglalja azokat a kérdéseket, amellyel szembesülnek, hogy be kell ide linkelnem a cikket:

Simontornyán szervezik a társulatot.

Későbbi tervezem, hogy elemzem a felvetett kérdéseket és saját tapasztalataim alapján leírom, hogy miként látom.

"A város jelenlegi csatornázottsága 20 százalék körüli. A tervezett beruházás 1400 ingatlant érint. A projekt nettó költsége 1,35 milliárd forint. Ebből a támogatás mintegy 80 százalék. Egy bekötés díja 251.000 forint lesz, amit készpénzzel, vagy LTP szerződéssel lehet biztosítani. Utóbbi esetben havi 2520 forintot kell fizetni, hat éven keresztül."

Szólj hozzá!

Nem terheli többé a Dunát Budapest szennyvize!

2010.02.27. 19:37 Simó Károly

Ezentúl már Budáról is az új tisztítóműbe kerül a szennyvíz a tavaly megépített budai Duna-parti főgyűjtőcsatornán keresztül. Ezzel összekapcsolódott az uniós támogatással megépített új fővárosi szennyvíztisztító rendszer minden létesítménye. Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára a telep hétfői bejárását követően ismertette a mintegy 116 milliárd forintos beruházás eredményeit.

Szólj hozzá!

Eddig százötven milliárd Ft értékű szennyvízprojektről döntöttek

2010.01.25. 08:26 Simó Károly

Az NFÜ honlapja alapján készítettem egy kis összefoglalót arról, hogy hol és milyen értékben indulhatnak EU-s támogatással csatornázási programok, amelyek már túljutottak a II. fordulón. Két hullámban a következő időszakban még nagy dömping várható, ugyanis egy sor I. fordulón túljutott pályázat január- illetve március végén lesz beadva II. fordulóra.

Szólj hozzá!

Mennyi az aknafedlap élettartama- 20 vagy 55 év?

2010.01.24. 16:35 Simó Károly

És mennyit ér az erre adott helyes válasz? Tíz-, száz milliókat, esetleg milliárdokat!

Nyíregyházán valóságos rémálommá vált a nyertes, indítható állapotban levő szennyvíztisztítási projekt során a kivitelező kiválasztása. Gyakorlatilag lassan háromnegyed éve minden készen áll, akár dolgozni is lehetne, de a közbeszerzéseknél az egyik vállalkozó a másikat támadja, emiatt mindig akad egy kiskapu, ami lehetőséget ad a támadásra. Időnként megdöbbentő kérdésekben.

Szólj hozzá!

Van kivitelező Békéscsabán a szennyvízprojekt megvalósítására!

2010.01.24. 15:47 Simó Károly

Nettó 9.402 millió Ft értékben a Sade Magyarország Kft lett a nyertes a békéscsabai szennyvízcsatorna hálózat építési tenderén. "Szokás szerint" folyik a hercehurca a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország békéscsaba tender szennyvízcsatorna sade kdb jogorvoslat kivitelező

A nagykőrösiek 94%-a szerint kell a csatorna

2009.12.02. 11:46 Simó Károly

Érdekes és kritikus szemmel írt beszámolót lehet olvasni egy nagykőrösi fórumról. Túl azon, ami a konkrét cikkből  kiolvasható, látszik, hogy egy ilyen nagyléptékű projekt megvalósítása sehol nem babapiskóta. Ebben az egyik legizgalmasabb és legnehezebb rész az érintettekkel, az ingatlantulajdonosokkal való kommunikáció.

Ha külön-külön nézzük a projekteket, meglepőek a hasonlóságok (azt hiszem, egyszer fogok írni egy karakterleírást a projekt tipikus szereplőiről ...)  Szinte mindenhol van egy-két hivatásos "aggódó". Ő soha nem azért jelenti fel vagy pereli be a projekt lebonyolítóit, mert esetleg nem akar fizetni a közösbe vagy politikai ellenfele az aktuális vezetésnek. A világért sem! :) Hanem azért, mert pont az a mód nem tetszik neki, ahogy ők csinálják...

Érdekes módon, a befizetendő összegről szinte mindig kiderül, hogy pont a fele kellene legyen. Egyáltalán nem meglepő módon pontosan ki tudják számolni ezt. Ha 50 Ft, akkor 25 Ft kellene legyen, ha 100 Ft, akkor 50 Ft kellene legyen :)

Mindezekkel együtt nagyon hasznosnak tartom ezeket a fórumokat. Az értelmes és higgadt beszéd, a kedélyek lecsillapítása olyan támogatást tud nyújtani a projekteknek, amellyel át lehet hidalni a menetközben óhatatlanul felmerülő problémákat.

Szólj hozzá!

Címkék: fórum első forduló pályázat nagykőrös keop lakossági

A társulatok 200 éve működnek-Kuncze Gábor felszólalásából

2009.12.01. 09:17 Simó Károly

A Parlament honlapján barangolva egy érdekes hozzászólásra találtam, amely a vízitársulatokról szóló törvény kapcsán hangzott el. Hasznosnak találom beidézni, mert érdekes dolgokat tartalmaz.

A hivatkozott, XIX században (!!!) meghozott jogszabályban meglepő módon szinte változatlanul máig érvényes szabályokat olvashatunk!!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: jogszabály parlament társulat

Nincs ingyenebéd

2009.11.25. 10:11 Simó Károly

Bombaként robbant a médiában a hír: Budapesten a megszokottól eltérő nagyságrendű csatornadíj emelést terjesztettek elő jövőre.

Pedig semmi olyan nincs benne, amit már legalább az indulás óta ne lehetne tudni. A csatornaberuházások és az önrész finanszírozása terén ugyanis semmi nincs ingyen...

Szólj hozzá!

Címkék: budapest eu pályázat díj csatorna finanszírozás szennyvíztisztító társulat közmű

Jó hír a makóiaknak! :)

2009.11.10. 08:37 Simó Károly

Jó hír (és nem csak a makóiaknak): hosszú vajúdás után végre ebben a projektben is Brüsszel bólintott: indul a csatornázás Makón és a térségben!

A magam részéről gratulálok, sok sikert és kitartást kívánok! :) A neheze még csak most következik!

Szólj hozzá!

Kötelező lesz rákötni a csatornára

2009.10.31. 12:06 Simó Károly

Több éve érik már az 1995-ös vízgazdálkodási törvény módosítása. A jogszabály-tervezet nyilvános, azonban a véleményezésre elég rövid határidő adott.

Pedig nagyon fontos változások is vannak benne.

-egyértelműen megjelenik a közműhálózatra való rákötési kötelezettség (!!!)
-emelkedni fog a vízkészlet-járulék mértéke

és még egy sor egyéb fontos változás.

Részletek alább...

 

Szólj hozzá!

Gyakorlatilag mindig, mindent megtámadnak

2009.10.13. 13:28 Simó Károly

Végre valaki nyilvánosan is elmondta azt, amit a gyakorlatban (sajnos) mindenki tapasztal, aki az elmúlt időszakban közbeszerzést próbál lefolytatni. Az Index cikke sorba veszi azokat a problémákat, amelyekkel az ajánlatkérők szembesülnek és amiket saját maguk nem tudnak kivédeni, mert benne van a rendszerben, a jogszabályokban a lehetőség az ügyeskedésre.

Gyakorlatilag csoda, ha egyáltalán le lehet zárni manapság egy nagyobb értékű közbeszerzési eljárást jogi hercehurca és több hónapos késés nélkül.

Idézetek az Index cikkből:

Szólj hozzá!

Címkék: közbeszerzés eu s projektek

Eredményt hirdettek a nyíregyházi szenyvíztisztító tenderen

2009.09.25. 07:06 Simó Károly

Bár a program honlapja szerint még folyik a jogorvoslat, a TED-ben olvasható tájékoztatás szerint a "szennyvíztisztító telep és központi komposztáló telep tervezése és építése a FIDIC Sárga Könyve szerződési feltételek szerint" eljárásban eredményt hirdettek.

Az eredetileg becsült értéknél összességében hajszálnyival olcsóbban vállalta a munkát a nyertes:

A szennyvíztisztító telep esetében:

Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke: 2.294.547.000 Ft+ÁFA
Az ellenszolgáltatás szerződésbeli összege: 1.978.352.500 Ft+ÁFA

A komposztáló telep esetében:

Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke: 708.055.000 Ft+ÁFA
Az ellenszolgáltatás szerződésbeli összege: 960.978.162 Ft+ÁFA

Összesen:

Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke: 3.002.602.000 Ft+ÁFA
Az ellenszolgáltatás szerződésbeli összege: 2.939.330.662 Ft+ÁFA

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv nyíregyháza piros telep közbeszerzés szennyvíztisztító komposztáló

Tizennégy ajánlattevő jelentkezett Békéscsabán

2009.09.24. 07:50 Simó Károly

A polgármester közleményét ismertető híradás szerint tizennégy ajánlattevő huszonnégy ajánlatott tett a szennyvízcsatorna kivitelezési munkálataira a Békéscsaba önkormányzata által meghirdetett közbeszerzési eljárás keretében.

A csatorna leendő kivitelezőinek kiválasztására az ajánlati felhívás július 15-én jelent meg az EU hivatalos lapjában, az ajánlatok benyújtására előírt határidő pedig szeptember 2-án 10 órakor járt le. Az előírt határidőre 14 ajánlattevő 24 ajánlatot nyújtott be.

A bíráló bizottság öt szavazó tagból áll, közéjük három főt az önkormányzat, egy főt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató, egy főt pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága, mint közreműködő szervezet biztosít.

Az ajánlatok átvizsgálása után Békéscsaba önkormányzata várhatóan az októberi közgyűlésen dönt arról, hogy mely társaságokkal kötnek szerződést. A közgyűlési döntést követően az eredményhirdetés várhatóan október 27-én lesz majd.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat békéscsaba csatorna közbeszerzés szennyvíz nagyprojekt

A DG Regio feltételeket támasztott a nagykanizsai projektnél

2009.09.24. 07:18 Simó Károly

A vonatkozó sajtóhír szerint azt kérték, hogy két fajlagos mutatónak is feleljen meg a projekt. Ezek alapján 1 kilométer gerincvezetékre 120 állandó lakosnak kell jutnia, illetve 1 bekötés legfeljebb 5 ezer euróba kerülhet. A két feltételnek a projekt által érintett 15 település egyes részei nem felelnek meg. Erre pillanatnyilag más megoldás nem látszik, mint az érintett részek kihagyása a programból.

Nagykanizsán 2005 júniusában alakult meg a regionális szennyvíztársulás, mely célként tűzte maga elé, hogy a dél-zalai városban, illetve a környező 14, még csatornázatlan településen biztosítja a megfelelő szennyvízelvezetés és -tisztítás lehetőségét. A szervezet a Kohéziós Alaphoz beadott pályázata alapján, mintegy 12 milliárd forintos költséggel, 129 kilométer gravitációs csatornát, 80 kilométer nyomóvezetéket, 26 helyi és 20 regionális átemelőt építene és újítana fel, valamint modernizálja a nagykanizsai szennyvíztelepet is. A pénz nagyjából 72 százalékát az Európai Unió, 12 százalékát a magyar állam, a fennmaradó összeget pedig az érintett önkormányzatok és lakosok adják.

A jelneleg ismert ütemezés a következő:

● 2009. december: a projekt nyílt közbeszerzési eljárásának elindítása
● 2009. december- 2010. január: az Európai Unió írásbeli jóváhagyása
● 2010. március: a kivitelezési eljárás megkezdése, a munkaterület átadása
● 2012. szeptember-október: a szennyvízcsatorna- hálózat építésének, a kanizsai szennyvíztelep rekonstrukciójának befejezése

Szólj hozzá!

Címkék: eu pályázat csatorna szennyvíz nagykanizsa társulat dg társulás regio bekötés nagyprojekt költsége

Kritikus ponthoz közelítenek a környezetvédelmi projektek

2009.09.04. 08:59 Simó Károly

A Világgazdaság mai cikkjében arról ír, hogy egy tegnapi konferencián áttekintették a KEOP-ból finanszírozott projektek helyzetét és elég érdekes tények látta napvilágot.

Olvasható, hogy a kormány által jóváhagyott nagyprojektek közül eddig három árvízszintcsökkentő tározói beruházás, három szilárdhulladék-lerakós rekultivációs fejlesztés, valamint öt szennyvíz- és csatornázási program támogatásának a kérelmét továbbították Brüsszelbe jóváhagyásra.

Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Környezet és energia operatív programjának (KEOP) 2007–13-as kerete 1050 milliárd forint. Ebből eddig csaknem 1000 milliárd van lekötve elvileg, főleg a már említett nagyberuházásokra.

Szólj hozzá!

Címkék: eu program pályázat fejlesztés környezetvédelem keop hulladékgazdálkodás kvvm operatív nagyprojektek szennyvízkezelés ivóvízminőség javítás rekultiváció