HTML

Hurrá! Csatornázunk!

Magyarország sok településén lezárult már, épp most folyik vagy éppen előkészületben van a szennyvíz-elvezetési és tisztítási program. Számításaim szerint ez több százezer családot érint, minisztériumi szerint közel 800.000 bekötés várható. Ha van érdekes történeted bármely programról, küld el emailben: csatornazasbloghu@gmail.com!

Friss topikok

Mennyi az aknafedlap élettartama- 20 vagy 55 év?

2010.01.24. 16:35 Simó Károly

És mennyit ér az erre adott helyes válasz? Tíz-, száz milliókat, esetleg milliárdokat!

Nyíregyházán valóságos rémálommá vált a nyertes, indítható állapotban levő szennyvíztisztítási projekt során a kivitelező kiválasztása. Gyakorlatilag lassan háromnegyed éve minden készen áll, akár dolgozni is lehetne, de a közbeszerzéseknél az egyik vállalkozó a másikat támadja, emiatt mindig akad egy kiskapu, ami lehetőséget ad a támadásra. Időnként megdöbbentő kérdésekben.

Olvasgatom azt a KDB határozatot, amellyel megsemmisítették az eljárást lezáró döntések egy részét. Hogy milyen fajsúlyos ügyek miatt lehet támadni, azt bizonyítja, hogy az egyik vitát kiváltó ok az volt, hogy tulajdonképpen mennyi az élettartama egy bizonyos aknafedlapnak.

Az egyik ajánlattevő megkérte a gyártótól ennek igazolását, aki erre azt válaszolta, hogy 20 év. A másik ajánlattevőnek ugyanaz a gyártó, ugyanarra a termékre 55 évet mondott. Ennek nyomán a két ajánlattevő nyilatkozott az ajánlatkérő részére, a gyártótól kapott információk alapján.

Az egyiket (aki azt mondta, 20 év az élettartam)-kizárták. A másikat, aki ugyanarra a termékere azt nyilatkozta, hogy 55 év-érvényesnek találták.

A KDB félkézből az ajánlatkérőt ebben az esetben 4 millió Ft bírsággal sújtotta. A késedelemmel elszenvedett kár azonban vélhetően ennél sokkal nagyobb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatorna.blog.hu/api/trackback/id/tr561698263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása