HTML

Hurrá! Csatornázunk!

Magyarország sok településén lezárult már, épp most folyik vagy éppen előkészületben van a szennyvíz-elvezetési és tisztítási program. Számításaim szerint ez több százezer családot érint, minisztériumi szerint közel 800.000 bekötés várható. Ha van érdekes történeted bármely programról, küld el emailben: csatornazasbloghu@gmail.com!

Friss topikok

Jó hír a makóiaknak! :)

2009.11.10. 08:37 Simó Károly

Jó hír (és nem csak a makóiaknak): hosszú vajúdás után végre ebben a projektben is Brüsszel bólintott: indul a csatornázás Makón és a térségben!

A magam részéről gratulálok, sok sikert és kitartást kívánok! :) A neheze még csak most következik!

A város honlapján ez olvasható:

A makói térség csatornafejlesztési programja majd nyolc éves előkészítés után indul útjára. A kormány, illetve az Európai Unió támogatásával megvalósuló mintegy 14 milliárd forintos fejlesztés keretében Makón kívül további öt – Kiszombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva és Magyarcsanád – település lakosai csatlakozhatnak majd rá a korszerű szennyvízelvezetési hálózatra, így a jelenlegi 2.723-ról 17.029-ra nőhet a csatornahálózatba bekötött háztartások száma.

beruházás a térség lakosainak nyolcvan százalékát érinti. A fejlesztés keretében összesen 291 km gravitációs szennyvízcsatorna, 92 km nyomás alatti szennyvízcsatorna és 14 306 új házi bekötés épül. Emellett a Makón meglévő 70 km hosszúságú szennyvízhálózatból 12,6 km csatorna újjáépítésre kerül.


A csatornahálózatban összegyűjtött szennyvizet a tervek szerint a 2002-ben üzembe helyezett makói szennyvíztisztító telepen kezelik majd, amely napjainkban kizárólag a Makón működő csatornarendszert szolgálja ki, mivel a kistérség települései közül jelenleg csak a Makó belvárosában lévő háztartások, intézmények és az ipari üzemek csatornázottsága megoldott. A makói szennyvíztisztító telepen végrehajtott fejlesztések eredményeképpen rendeződik a makói telepen leválasztott szennyvíziszapok kezelése és hasznosítása, emellett pedig a telep biológiai kapacitása is bővül, így a jelenlegi 30 ezer helyett több mint 52 ezer fő szennyvízkezelésére válik alkalmassá.
A beruházás keretében új szennyvíziszap–kezelő és –elhelyező rendszer épül, amely évente mintegy 1100 tonna víztelenített iszap kezelésére lesz alkalmas; az iszapot napenergia felhasználásával víztelenítik majd, amelyet a mezőgazdaságban használhatnak fel.


A 14 milliárd forintos fejlesztés számára 82,5 százalékos, mintegy 11,5 milliárd forintos hazai és uniós fejlesztést ítéltek meg, ezen felül pedig a kormány további 6 százalékos támogatást nyújtott az úgynevezett EU Önerő Alapból. Ilyenformán a makói térségnek a maradék 12 százaléknyi önrészt kell fedeznie a csatornafejlesztéshez, összesen 1,75 milliárd forint értékben. A 12 százalékos önerőből 6 százalékot a közel 15 ezer érintett ingatlantulajdonos adja össze, akiknek 92 százaléka önként csatlakozott projekthez, és vállalta az előtakarékoskodás terhét – így a törvény szava szerint mindenkinek kötelező immár csatlakozni az önkéntes tagokhoz. A hiányzó 6 százaléknyi önerőt az érintett hat település önkormányzata hitelből biztosítja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatorna.blog.hu/api/trackback/id/tr231514628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása